Είναι γεγονός πως, οι ανάγκες και ο τρόπος ζωής, μεταβάλλονται σε καθημερινή βάση, ενώ παράλληλα τα ήθη και έθιμα συνεχώς εξελίσσονται. Μια τάση που ολοένα και περισσότερο υιοθετείται από τα σύγχρονα ζευγάρια, είναι ο γάμος και η βάπτιση να γίνονται πλέον μαζί. Ουσιαστικά επιλέγουν τα δυο Μυστήρια καθώς και η κοινή εκδήλωση να πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα.

Λόγοι

Ποιοι είναι οι λόγοι που έκαναν την επιλογή αυτή να είναι τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλής;

Οικονομική κρίση. Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που «μοιράζονται» από νωρίς τις ζωές τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις που χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνουν. Ιδιαίτερα η χαμηλά αμειβόμενη εργασία, είναι ο πιο σημαντικός λόγος που αναβάλουν συνέχεια τον θρησκευτικό γάμο, μέχρις ότου ο αναπάντεχος ερχομός ενός μωρού να τους βάλει στη διαδικασία να γίνει ο γάμος και η βάπτιση μαζί. Οπότε τα έξοδα είναι λιγότερα : ο στολισμός είναι κοινός καθώς και η δεξίωση, τα προσκλητήρια, οι μπομπονιέρες κλπ.

Πολιτικός γάμος. Κάποια ζευγάρια ακολουθούν πρώτα την οδό του πολιτικού γάμου προκειμένου να αποδείξουν στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον πως είναι επίσημα μαζί. Έτσι αποφασίζουν να κάνουν τον θρησκευτικό γάμο αργότερα αλλά η ξαφνική έλευση ενός μωρού τους οδηγεί στη λύση του...2 σε 1.

Ο πελαργός ήρθε νωρίτερα. Υπάρχει και η μερίδα των ζευγαριών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά ο λόγος είναι μόνο η αναπάντεχη εγκυμοσύνη που αποτελεί χαρμόσυνη έκπληξη πριν τον γάμο που ίσως να έχει ήδη προγραμματιστεί όμως τα σχέδια αλλάζουν και οδηγούνται μοιραία στην επιλογή της γαμοβάπτισης.

Συμβουλές

Ναι μεν στην περίπτωση αυτή γλιτώνετε χρήμα και κόπο, αλλά δεν παύει ο όγκος των πραγμάτων που πρέπει να διευθετηθούν να είναι μεγάλος.

  • Θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε κάποιες λεπτομέρειες για να μπορέσετε να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.
  • Καλό είναι να επιλέξετε εκκλησία που να είναι μεγάλη ούτως ώστε να μπορούν οι καλεσμένοι να παρακολουθήσουν άνετα και τα δυο Μυστήρια όντας καθισμένοι, μιας και στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται ο διπλάσιος χρόνος παραμονής στον ναό.
  • Στην εκκλησία, θα χρειαστεί να έχετε προμηθευτεί με μπουκαλάκια νερού και χυμούς γιατί κατά την διάρκεια των Μυστηρίων, οι καλεσμένοι μπορεί να διψάσουν, όποτε καλό είναι να υπάρχουν, αν τα θελήσουν.
  • Να έχετε μαζί σας το καρότσι του μωρού, διότι κατά την διάρκεια του γάμου θα πρέπει να΄ναι χαλαρό και μετά από τα Μυστήρια θα΄ναι ήδη εξαντλημένο και θα θέλει να ξεκουραστεί.
  • Το νυφικό θα πρέπει να είναι λιτό και άνετο ούτως ώστε να μην σας ενοχλεί κατά τη διάρκεια της Βάπτισης, αλλά παράλληλα να αισθάνεστε όμορφα μέσα σ αυτό αφού τα βλέμματα του κόσμου επικεντρώνονται πάντα στη νύφη.
  • Μετά από τα δυο Μυστήρια, θα ήταν προτιμότερο ο χώρος της δεξίωσης να βρίσκεται κοντά στην εκκλησία, για να μην ταλαιπωρηθούν παραπάνω οι καλεσμένοι.
  • Επειδή θα υπάρχουν και οι λιλιπούτειοι φίλοι μας, καλό θα ήταν η δεξίωση να μην γίνει πολύ αργά αλλά σε απογευματινές ώρες για να μην νυστάξουν και αρχίσουν να γκρινιάζουν στους γονείς τους.
  • Στο μέρος της δεξίωσης θα χρειαστεί να υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για τα παιδιά με ένα άτομο που θα ασχολείται μαζί τους. Μπορείτε ακόμη να καλέσετε και έναν κλόουν που θα τα απασχολεί ευχάριστα.
  • Όσων αφορά τα εδέσματα, μην ξεχάσετε επίσης για τους μικρούς μας καλεσμένους πως θα πρέπει να υπάρχουν παιδικοί μεζέδες όπως οι κοτομπουκιές, τα κεφτεδάκια και τα σαντουιτσάκια τα οποία πραγματικά λατρεύουν.

Η προσεγμένη λοιπόν οργάνωση και η σωστή προετοιμασία είναι βέβαιο πως θα σας εξασφαλίσει μια πετυχημένη γαμο-βάπτιση, με αποτέλεσμα να χαρείτε και να απολαύσετε με το παραπάνω, κάθε λεπτό της συγκεκριμένης μέρας.

Η ώρα η καλή και να σας ζήσει!!