Το μυστήριο της Βάπτισης αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός για την ζωή ενός παιδιού, γι αυτό και είναι σημαντικό να επιλεχτεί προσεχτικά από τους γονείς, η κατάλληλη χρονική στιγμή που θα λάβει χώρα η συγκεκριμένη διαδικασία. Η επιλογή αυτή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που αφορούν τόσο στο νήπιο όσο και στους γονείς, ακόμη και στους νονούς.

Ο κυριότερος λόγος που η επιλογή της ημερομηνίας είναι υψίστης σημασίας, είναι πως κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου το παιδάκι υπόκειται σε μια όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία, διότι: 1).Βρίσκεται για πρώτη φορά ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων 2) χάνει την αγκαλιά της μητέρας του από έναν άγνωστο, ντυμένο στα μαύρα ο οποίος το βυθίζει μέσα στο νερό (ενίοτε με άγαρμπο τρόπο).

Αυτό είναι ένα βίωμα που παρόλο δεν θα το θυμάται αργότερα, καταγράφεται με λεπτομέρεια στην μνήμη του εγκεφάλου του. Έτσι, η επιθετικότητα ή η φοβία που μπορεί να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της βάπτισης είναι δυνατόν να αποτελέσει μελλοντικά κακή επιρροή για την ψυχολογία του (με υποσυνείδητο τρόπο).

Σε ποια ηλικία λοιπόν πρέπει να βαπτίζεται ένα παιδάκι; Η αλήθεια είναι πως κάθε ηλικία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Συγκεκριμένα μέχρι τους 6 μήνες, το νήπιο δεν καταλαβαίνει και πολλά. Οπότε δεν έχει απαιτήσεις και λογικό είναι να μην κουράσει ιδιαίτερα τους νονούς και τους γονείς κατά τη διάρκεια της Βάπτισης του. Το μειονέκτημα είναι όμως πως η υγεία του κινδυνεύει διότι το μωρό, είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε ιώσεις, κρυολογήματα και σε διάφορες αρρώστιες. Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι ακόμα δεν έχει αναπτύξει ο οργανισμός του τις κατάλληλες άμυνες για να αντεπεξέλθει τις "επιθέσεις" από το περιβάλλον.

Αν και "συνταγή" για την σωστή ηλικία βαπτίσματος δεν υπάρχει, οι ειδικοί λένε πως τα παιδάκια πρέπει να βαπτίζονται πάνω από την ηλικία των 6 μηνών, ούτως ώστε να καταλαβαίνουν κάποια βασικά πράγματα. Μετά τους 6 μήνες, το νήπιο αρχίζει και έχει πιο έντονη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον οπότε είναι και πιο δύσκολο να ακολουθεί αυτά που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου. Σε αυτή τη περίπτωση οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν μαζί του την Εκκλησία για 2-3 φορές, να βρεθούν με τον παπά που θα το βαπτίσει το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα θα εναρμονιστεί πιο εύκολα με το συγκεκριμένο περιβάλλον. Εννοείται πως πρέπει ήδη να έχει βρεθεί αρκετές φορές με τη νονά η τον νονό, για να οικειοποιηθεί την παρουσία και την αγκαλιά της/του.

Τέλος καλό είναι οι γονείς όταν αποφασίζουν να βαπτίσουν το παιδάκι τους σε μεγαλύτερη ηλικία, (2-3 ετών) να το προετοιμάσουν ψυχολογικά εξηγώντας του με απλά λογάκια τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Ότι δηλαδή, ο παπάς θα το βουτήξει στο νερό, ότι θα αλλάξει τα ρουχαλάκια, ότι θα είναι με αγαπημένα του άτομα. Μπορεί να πιστεύουμε πως δεν καταλαβαίνει και πολλά από ότι του λέμε, όμως στην πραγματικότητα αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα!