Είναι γεγονός πως η κάθε μέλλουσα νύφη πρέπει να φροντίσει για ατελείωτες λεπτομέρειες που αφορούν στην τελετή και στην εκδήλωση του γάμου της. Ίσως όμως η πιο δύσκολη στιγμή της όλης προετοιμασίας να είναι η επιλογή του κατάλληλου νυφικού.

Οι επιλογές στην αγορά είναι άπειρες και η αναζήτηση του ιδανικού.. λευκού φορέματος δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που αν ληφθούν στα υπόψιν, η διαδικασία εύρεσής του θα γίνει πολύ πιο εύκολη!

Επιλογή χωρίς άγχος

Η κάθε μελλόνυμφη έχει ως σκοπό να βρει το καλύτερο (για αυτήν) νυφικό της αγοράς...διότι--πως να το κάνουμε--όλα τα βλέμματα των καλεσμένων θα είναι στραμμένα πάνω της!  Αυτό που χρειάζεται να έχει κατά νου είναι πως ο γάμος και η προετοιμασία του θα πρέπει να αποτελέσει μια ευχάριστη διαδικασία για αυτήν, απαλλαγμένη από άγχος, διότι αφορά σε ένα ευτυχές γεγονός. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγωνία και η νευρικότητα, θα κάνουν την όλη προσπάθεια πιο δύσκολη, δημιουργώντας πολλά προβλήματα.

Ο γάμος αποτελεί ένα χαρμόσυνο γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ζωής για ένα ζευγάρι. Κατά το χρονικό διάστημα πριν την τέλεσή του, προϋποθέτει από μέρους κυρίως της νύφης, την διευθέτηση μιας σειράς λεπτομερειών για την σωστή διοργάνωσή του.

Παρόλο που η γαμήλια προετοιμασία πρέπει να είναι ευχάριστη και η νύφη θετική, ακούραστη, και υπομονετική συνήθως την «συνοδεύουν» ανάμεικτα συναισθήματα : από την μια χαρά και ανυπομονησία για την επίσημη ένωση με τον μέχρι τότε σύντροφό της, από την άλλη μεγάλες δόσεις αγωνίας και στρες επειδή πιέζει τον εαυτό της να σχεδιάσει και να μεθοδεύσει όσο πιο άψογα γίνεται το μεγάλο αυτό γεγονός της ζωής της.

Ιδού κάποιες μικρές αλλά βασικές συμβουλές που αν εφαρμοστούν μπορούν να μετριάσουν αν όχι να εξαφανίσουν το δυσβάσταχτο αυτό άγχος!

Ξεκινήστε την οργάνωση όσο πιο νωρίς γίνεται

Αν είστε η μέλλουσα νύφη σίγουρα θα έχετε πάρα πολλά πράγματα να ετοιμάσετε πριν την γαμήλια τελετή, οπότε καλό είναι να ξεκινήσετε τον σχεδιασμό και την οργάνωση όσο πιο νωρίς γίνεται.

Για την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του, ανάμεσα στις υποχρεώσεις για την διεκπεραίωση του γάμου ένα ζευγάρι, θα πρέπει να διαμορφώσει και την λίστα των καλεσμένων, με τους οποίους θα «μοιραστούν» μαζί, τη χαρά του συγκεκριμένου συμβάντος.

Όμως για να καταλήξουν στην επιθυμητή αυτή λίστα, πιθανά να χρειαστεί να περάσουν μια οδυνηρή διαδικασία που συνήθως οδηγεί σε ομηρικούς καυγάδες και εντάσεις. Αντικειμενικά, είναι μια δύσκολη απόφαση διότι αφενός α) το κόστος περιορίζει τις επιλογές και αφετέρου β) τα πεθερικά τα οποία συμμετέχουν και αυτά ενεργά στην συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να μείνουν αμφότερα ικανοποιημένα.

Για να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την σύνθεση της λίστας των καλεσμένων αρκεί να απαντηθούν από τους μελλόνυμφους τα εξής ερωτήματα:

Είναι γεγονός πως, οι ανάγκες και ο τρόπος ζωής, μεταβάλλονται σε καθημερινή βάση, ενώ παράλληλα τα ήθη και έθιμα συνεχώς εξελίσσονται. Μια τάση που ολοένα και περισσότερο υιοθετείται από τα σύγχρονα ζευγάρια, είναι ο γάμος και η βάπτιση να γίνονται πλέον μαζί. Ουσιαστικά επιλέγουν τα δυο Μυστήρια καθώς και η κοινή εκδήλωση να πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα.

Λόγοι

Ποιοι είναι οι λόγοι που έκαναν την επιλογή αυτή να είναι τα τελευταία χρόνια

Είναι γεγονός πως επί σειρά ετών, τα εστιατόρια καθώς και οι ταβέρνες, ήταν η επικρατέστερη επιλογή για το κέρασμα των καλεσμένων μετά το Μυστήριο της Βάπτισης. Δεδομένης της παρούσας κατάστασης οι γονείς κάνουν πλέον εναλλακτικές επιλογές αναφορικά με την τοποθεσία του καλέσματος. Ας δούμε κάποιες από αυτές:

Στις μέρες μας, η πιο συχνή επιλογή είναι το κέρασμα της βάπτισης να γίνεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας (αν υπάρχει) αφού οι γονείς έχουν πάρει την ανάλογη άδεια. Η επιλογή αυτή γλυτώνει σίγουρα χρόνο και κόπο για τους καλεσμένους και τους γονείς. και σε γενικές γραμμές αποτελεί μια οικονομική λύση.

Αν κατάγεστε από κάποιο μέρος της επαρχίας αυτό, μπορεί να αποτελέσει μια εξαίσια επιλογή για να τελεστεί το Μυστήριο της Βάπτισης

Επιτέλους! Πλησιάζει ο καιρός που θα βαπτίσετε το μικρό σας αγγελούδι! Με την βοήθεια της εταιρείας ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, έχετε ήδη κάνει τις κατάλληλες προετοιμασίες που αφορούν στο Μυστήριο καθώς και στην εκδήλωση που ακολουθεί. Εκτός όμως αυτών, πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας και στην κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία του μωρού, ούτως ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την δυσάρεστη αυτή διαδικασία χωρίς πολλά δάκρυα.
Καταρχήν η νονά/ος καθώς και ο ιερέας είναι παντελώς άγνωστα γιαυτό άτομα. Μέχρι τώρα ήταν συνηθισμένο και προστατευμένο μόνο στην αγκαλιά της μητέρας ή σε κάποιων άλλων στενών συγγενών. Επίσης, πρώτη φόρα θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τόσο πολύ κόσμο ενώ μέχρι πρόσφατα είχε συνηθίσει να ζει σε συγκεκριμένο περιβάλλον

Μαρία ή Νεφέλη; Ιωάννης ή Βενέδικτος;

Η επιλογή του ονόματος ενός παιδιού είναι μια σύνθετη διαδικασία. Μπορεί να προβληματίσει και να δυσκολέψει τους γονείς μέχρι να πάρουν μια τελεσίδικη απόφαση για το πώς θα ονοματίσουν το αγγελούδι τους και ιδιαίτερα όταν στην απόφαση αυτή επιθυμούν να εμπλακούν και άλλοι συγγενείς.

Από παρελθόν συνηθίζεται τις πιο πολλές φορές οι γονείς να επιλέγουν τα ονόματα των γονέων τους . Μ αυτό τον τρόπο σέβονται την παράδοση και αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις και διενέξεις.

Όμως με την πάροδο των ετών κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Υπάρχουν νέες τάσεις σχετικά με την επιλογή ενός βαπτιστικού ονόματος και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Αν για παράδειγμα το επίθετο των γονέων είναι μεγάλο ή περίεργο καλό θα ήταν να δώσουν στο παιδάκι τους ένα απλό βαπτιστικό όνομα. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται το τελευταίο γράμμα του βαπτιστικού ονόματος να είναι το ίδιο φωνήεν με το πρώτο γράμμα του επιθέτου, διότι δεν είναι καλό από ακουστικής άποψης. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι γονείς επιλέγουν όνομα με γνώμονα το κατά πόσο ταιριάζει με το επίθετο. Κάποιοι άλλοι δε, συνηθίζουν να φωνάζουν δυνατά το όνομα της επιλογής τους για να δουν αν ηχεί καλά στα αυτιά τους για να επιλέξουν αυτό της αρεσκείας τους.

Το μυστήριο της Βάπτισης αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός για την ζωή ενός παιδιού, γι αυτό και είναι σημαντικό να επιλεχτεί προσεχτικά από τους γονείς, η κατάλληλη χρονική στιγμή που θα λάβει χώρα η συγκεκριμένη διαδικασία. Η επιλογή αυτή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που αφορούν τόσο στο νήπιο όσο και στους γονείς, ακόμη και στους νονούς.

Ο κυριότερος λόγος που η επιλογή της ημερομηνίας είναι υψίστης σημασίας, είναι πως κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου το παιδάκι υπόκειται σε μια όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία, διότι: 1).Βρίσκεται για πρώτη φορά ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων 2) χάνει την αγκαλιά της μητέρας του από έναν άγνωστο, ντυμένο στα μαύρα ο οποίος το βυθίζει μέσα στο νερό (ενίοτε με άγαρμπο τρόπο).

Αυτό είναι ένα βίωμα που παρόλο δεν θα το θυμάται αργότερα, καταγράφεται με λεπτομέρεια στην μνήμη του εγκεφάλου του. Έτσι, η επιθετικότητα ή η φοβία που μπορεί να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της βάπτισης είναι δυνατόν να αποτελέσει μελλοντικά κακή επιρροή για την ψυχολογία του (με υποσυνείδητο τρόπο).

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα κοριτσάκια συνδέονται με το ροζ χρώμα και τα αγοράκια με το γαλάζιο; Από την αγορά ενός ρούχου μέχρι και την επιλογή του χρώματος που θα βαφτεί το παιδικό δωμάτιο, έχει να κάνει με το φύλο του μωρού. Το γεγονός αυτό, οδηγεί στον έμφυλο διαχωρισμό όλων των ειδών που πρόκειται να αγοραστούν ή να καταναλωθούν.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η συνήθεια αυτή έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, όπου και πίστευαν πως κάποια χρώματα έδιωχναν τα κακά πνεύματα που καιροφυλακτούσαν πάνω από το προσκεφάλι των παιδιών τους. Συγκεκριμένα, τα αγόρια θεωρούνταν πολυτιμότερα από τα κορίτσια οπότε και έτσι τα έντυναν με μπλε χρώμα. Το συγκεκριμένο χρώμα, συσχετιζόταν με τα ουράνια πνεύματα και το έκαναν ακριβώς, για να έχουν την εύνοια τους. Τα κορίτσια τα έντυναν κυρίως με μαύρα ρούχα κάτι όμως που άλλαξε με την πάροδο των ετών από τον Μεσαίωνα και μετά. Τότε, οι Καθολικοί της Ευρώπης συνήθιζαν να ντύνουν και τα δυο φύλα στα γαλάζια. ενώ οι Αμερικανοί έντυναν τα παιδιά τους στα λευκά.

Η καθιέρωση των δύο χρωμάτων που διαχωρίζουν το φύλο έγινε λοιπόν σταδιακά. Στις αρχές του 20ού αιώνα, άρχισε η αντικατάσταση των λευκών ρούχων με τα χρωματιστά. Συγκεκριμένα, με γαλάζιο έντυναν τα κοριτσάκια, (ένα χρώμα που φορούσε και η Παναγία) και με ροζ τα αγοράκια.

Ο κύκλος που σχηματίζει η βέρα συμβολίζει την αιώνια αγάπη! Είναι η ένωση δύο ημίσεων για να δημιουργηθεί ένα τέλειο σύνολο. Αυτό να το θυμάστε όταν θα πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε εκατοντάδες σχέδια και χρώματα χρυσού.

Στην αρχαιότητα οι βέρες φοριόταν στο τρίτο δάχτυλο επειδή πίστευαν ότι από εκεί ξεκινούσε μία φλέβα που οδηγούσε στην καρδιά.

Η τοποθέτηση της βέρας στο δάχτυλο των νεονύμφων σημαίνει ότι ο ένας παραδίδει τον εαυτό του στον άλλο. Σύμφωνα με την παράδοση στο εσωτερικό του δαχτυλιδιού είναι σκαλισμένα τα ονόματα του ζευγαριού και η ημερομηνία του γάμου.

Σήμερα πολλά ζευγάρια χαράζουν μηνύματα αγάπης ή λέξεις δικής τους προσωπικής σημασίας.

Το πρόγραμμα

Σίγουρα πέντε μέρες πριν το γάμο θα πρέπει να έχετε πάρει άδεια από τη δουλειά σας. Ξυπνάτε νωρίς και απολαμβάνετε ένα πλούσιο πρωϊνό. Ξυπνώντας νωρίς αποφεύγετε τα τρεξίματα της τελευταίας στιγμής σε γραφεία και εξωτερικές δουλειές.

Πριν τις δύο τελευταίες μέρες τακτοποιήστε τα θέματα των συγγενών σας πρώτου βαθμού. Δηλαδή των αδερφιών, γονιών και γενικά συγγενών που θα έχουν άμεση σχέση με το γάμο και την τελετή.

Ετοιμάστε τη τσάντα σας με τα απαραίτητα πράγματα τις τελευταίας στιγμής όπως χαρτομάντηλα, κλωστή, βελόνα, κλειδιά, κινητό κλπ.

Τελειώστε πριν τις 2 τελευταίες μέρες με τα απαραίτητα τηλεφωνήματα. Φίλοι που αγνοούνται, γραφεία ενοικιάσεων και εκδηλώσεων, catering κλπ. θα πρέπει δύο μέρες πριν το γάμο να έχουν κλείσει όλα τους τα ζητήματα και να μην σας απασχολούν.

Μιλήστε με τον φωτογράφο σας. Θα πρέπει να είναι ενήμερος για τις προετοιμασίες στο σπίτι του γαμπρού, της νύφης καθώς και τις ώρες που είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται εκεί.

Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Ποτέ δεν ξέρεις εάν θα προκύψει κάτι. Για την ασφάλειά σας θα πρέπει το σπίτι σας να είναι πλήρως εξοπλισμένο και άρτια τακτοποιημένο έτσι ώστε να μην του λείπει τίποτα την τελευταία μέρα.

Το μυστήριο της βάπτισης είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό για το παιδί. Αποτελεί ένα από τα επτά μυστήρια της εκκλησίας και συνδέεται με πολλά ήθη και έθιμα της χώρας,τα οποία δεν διαφοροποιούνται και ιδιαίτερα στην επικράτεια.

Τα πιο βασικά είναι τα παρακάτω:

  • Το μωρό πρέπει να βαπτιστεί 40 μέρες μετά την γέννα του και εντός ενός έτους
  • Τις επόμενες (συνεχόμενες) τρεις Κυριακές πρέπει το νεοφώτιστο να συνοδεύεται στην εκκλησία απο την πνευματική του μητέρα (ή τον πνευματικό πατέρα) για να λάβει την μεταλαβιά (έχοντας την λαμπάδα και τις τρεις φορές μαζί τους αναμμένη, την οποία και παραδίδουν στο τέλος στην εκκλησία)
  • Με το άλειμμα του νεοφώτιστου με Άγιο Μύρο ευχαριστούμε τον Θεό για όλα τα χαρίσματα του Αγ. Πνέυματος που του δίνει
  • Με τη λαμπάδα το νεοφώτιστο "βλέπει" τα καλά έργα και δοξάζει το θεό.

Πολλά έχουν γραφτεί και πολλά έχουν ακουστεί για την προετοιμασία ενός γάμου. Ο χρόνος προεργασίας και έρευνας ποικίλει ανάλογα τις απαιτήσεις του ζευγαριού από εννέα έως δώδεκα μήνες πριν. Επίσης ποτέ δεν λείπουν οι γνωστές υπερβολές από ζευγάρια που προετοιμάζουν το γάμο τους δύο και τρία χρόνια πριν. Εμείς σαν ειδικοί στο χώρο της προετοιμασίας των εργασιών γάμου σας συμβουλεύουμε να μην έχετε άγχος για την πιο όμορφη μέρα της ζωής σας και να απολαύσετε την κάθε μέρα της προετοιμασίας σας καθώς το ταξίδι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και όχι ο προορισμός!

Οι καλύτερες επιλογές!

Για την προετοιμασία ενός γάμου χρειάζεται έρευνα! Ο καλύτερος σύμμαχος για την έρευνα στο γάμο αλλά και στη βάπτιση είναι το internet. Για παράδειγμα στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε δείγματα από νυφικά, καράφες, μπομπονιέρες, στέφανα και ανθοστολισμούς εκκλησιών. Μέσα από αυτήν την έρευνα θα μπορέσετε να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα για το κόστος του γάμου σας καθώς και το ύφος/στυλ που θα θέλατε να διαμορφώσετε. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

γάμος Θεσσαλονίκη