Επιτέλους! Πλησιάζει ο καιρός που θα βαπτίσετε το μικρό σας αγγελούδι! Με την βοήθεια της εταιρείας ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, έχετε ήδη κάνει τις κατάλληλες προετοιμασίες που αφορούν στο Μυστήριο καθώς και στην εκδήλωση που ακολουθεί. Εκτός όμως αυτών, πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας και στην κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία του μωρού, ούτως ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την δυσάρεστη αυτή διαδικασία χωρίς πολλά δάκρυα.
Καταρχήν η νονά/ος καθώς και ο ιερέας είναι παντελώς άγνωστα γιαυτό άτομα. Μέχρι τώρα ήταν συνηθισμένο και προστατευμένο μόνο στην αγκαλιά της μητέρας ή σε κάποιων άλλων στενών συγγενών. Επίσης, πρώτη φόρα θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τόσο πολύ κόσμο ενώ μέχρι πρόσφατα είχε συνηθίσει να ζει σε συγκεκριμένο περιβάλλον
Για να μπορέσει να προετοιμαστεί ψυχολογικά για όλα τα παραπάνω, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε (μία ή και παραπάνω φορές) την εκκλησία μαζί με το μωρό. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια (ή μη), μιας λειτουργίας ούτως ώστε να συνηθίσει το συγκεκριμένο περιβάλλον που συνοδεύεται από τις εικόνες, τα κεριά τους διάφορους ήχους καθώς και για να εξοικειωθεί με την παρουσία του παπά.
Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την/τον Πνευματική/ο Μητέρα/ Πατέρα. Είναι αναγκαίο να βρεθούν μαζί αρκετές φορές πριν την ημέρα της Βάπτισης για να αισθανθεί οικεία μαζί της/του. Να το αγκαλιάσει,να παίξει και γενικά να συναναστραφεί μαζί του κάτι το οποίο θα το βοηθήσει να αισθανθεί πιο άνετα κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. Συνδυαστικά, θα μπορούσε ή/ο νονά/ος να επισκεφτεί μαζί με το μωρό την εκκλησία. Μπορείτε επίσης να δείχνετε τη φωτογραφία της/του νονάς/ου καθώς και του ιερέα συχνά πριν το Μυστήριο, για να εξοικειωθεί ακόμη περισσότερο με τα πρόσωπά τους!
Η καταβύθιση στη κολυμπήθρα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως αποτελεί μια διόλου ευχάριστη στιγμή για το μωράκι σας. Καθ όλη τη διάρκεια της Βάπτισης, καλό θα ήταν η μητέρα να βρίσκεται δίπλα στην κολυμπήθρα ούτως ώστε το μωράκι να αισθάνεται πιο χαλαρό και ήρεμο βλέποντάς την συνέχεια κοντά του. Ιδιαίτερα αν έχετε μαζί σας ένα αγαπημένο του αντικείμενο ή παιχνίδι μπορείτε να του το δείχνετε για να "τραβάτε" τη προσοχή του.
Τέλος, στη Βάπτιση η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το πλήθος του κόσμου που το περιβάλει, το γεγονός πως θα είναι στην αγκαλιά της νονάς και του πάπα και το ότι θα μπει στο νερό, αποτελεί ήδη μια ακολουθία από τραυματικές εμπειρίες γιαυτό, Οπότε αμέσως μετά, θα ήταν καλό να το κρατήσετε μόνο εσείς στην αγκαλιά σας ούτως ώστε να το καταπραΰνετε.
Γενικά, κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου είναι αδύνατο να μην κλάψει το παιδάκι σας, όμως αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές σίγουρα θα είναι προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει αυτήν την εμπειρία. Άλλωστε "Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη"!