Μαρία ή Νεφέλη; Ιωάννης ή Βενέδικτος;

Η επιλογή του ονόματος ενός παιδιού είναι μια σύνθετη διαδικασία. Μπορεί να προβληματίσει και να δυσκολέψει τους γονείς μέχρι να πάρουν μια τελεσίδικη απόφαση για το πώς θα ονοματίσουν το αγγελούδι τους και ιδιαίτερα όταν στην απόφαση αυτή επιθυμούν να εμπλακούν και άλλοι συγγενείς.

Από παρελθόν συνηθίζεται τις πιο πολλές φορές οι γονείς να επιλέγουν τα ονόματα των γονέων τους . Μ αυτό τον τρόπο σέβονται την παράδοση και αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις και διενέξεις.

Όμως με την πάροδο των ετών κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Υπάρχουν νέες τάσεις σχετικά με την επιλογή ενός βαπτιστικού ονόματος και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Αν για παράδειγμα το επίθετο των γονέων είναι μεγάλο ή περίεργο καλό θα ήταν να δώσουν στο παιδάκι τους ένα απλό βαπτιστικό όνομα. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται το τελευταίο γράμμα του βαπτιστικού ονόματος να είναι το ίδιο φωνήεν με το πρώτο γράμμα του επιθέτου, διότι δεν είναι καλό από ακουστικής άποψης. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι γονείς επιλέγουν όνομα με γνώμονα το κατά πόσο ταιριάζει με το επίθετο. Κάποιοι άλλοι δε, συνηθίζουν να φωνάζουν δυνατά το όνομα της επιλογής τους για να δουν αν ηχεί καλά στα αυτιά τους για να επιλέξουν αυτό της αρεσκείας τους.

Μια άλλη τάση που κυριαρχεί στην επιλογή ονόματος είναι η χρήση των Ελληνικών ονομάτων καθώς και η χρήση διπλού ονόματος, δηλαδή το ένα από τα δυο ονόματα να είναι κάποιου γονέα των γονιών και το δεύτερο να είναι ένα αρχαίο Ελληνικό. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ικανοποίηση και στα δυο "στρατόπεδα" της οικογένειας . Από την μια τηρείται η παράδοση και μένουν ικανοποιημένοι οι παππούδες και από την άλλη οι γονείς μπορούν να αποκαλούν το βλαστάρι τους και με το όνομα που επιθυμούν.

Η επιλογή του ονόματος του παιδιού είναι σημαντική απόφαση από την άποψη πως θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Πολλές φορές οι γονείς προσπαθώντας να πρωτοτυπήσουν κάνουν υπερβολές επιλέγοντας πολύ ιδιαίτερα ονόματα. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως η χρήση περίεργων και ασυνήθιστων ονομάτων δημιουργεί προβλήματα στα παιδιά διότι πέφτουν θύματα ρατσισμού και περιθωριοποίησης. Ή μπορεί να είναι τόσο δύσκολα, που θα πρέπει το παιδί να διορθώνει συνέχεια τα άτομα του περιβάλλοντος του όποτε χρειάζεται , κάτι που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και κουραστικό.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που το βαπτιστικό όνομα επιλέγεται με βάση το όνομα που γιορτάζει την ημερομηνία της γέννησης του και αυτό εφαρμόζουν πολύ συχνά και οι γυναίκες με δύσκολη γέννα, που έχουν σαν τάμα στο όνομα της Αγίας ή του Αγίου που γιορτάζει ανήμερα. Έτσι τα γενέθλια και η ονομαστική εορτή του παιδιού συμπίπτει την ίδια μέρα.

Τέλος κάποιοι γονείς μπορούν να πάρουν της συμβουλή της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας που εδώ και 36 χρόνια έχει συγκεντρώσει και ταξινομήσει όλα τα βαπτιστικά ονόματα.

Σχετικά με την σωστή επιλογή ονόματος, Ο καθηγητής οικονομίας και εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Northwestern, David Figlio επισημαίνει: «Δώστε στο παιδί σας το όνομα που αγαπάτε, αλλά έχετε υπ’ όψιν ότι αυτό μπορεί να έχει συνέπειες». Μετά από μελέτες που έκανε, βγήκε ως συμπέρασμα πως το όνομα ενός παιδιού επηρεάζει την προσωπικότητα του, την επίδοση στο σχολείο καθώς και την επαγγελματική του πορεία.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η τελική απόφαση για το βαπτιστικό όνομα ενός παιδιού απαιτεί υπευθυνότητα και πρέπει να γίνει όχι επιπόλαια, αλλά μετά από αρκετή σκέψη.

Η επιλογή είναι δική σας!